Att skilja sig från mängden

Hade en kort men intressant dialog med en viss uppsalabo på Twtter häromdan. Ni svenskar gillar ju att skryta om plusgrader, solstrålar och snödroppar nuförtiden. Klimatförändringar mot civilisationens undergång kan man ju också skriva, men det tar vi en annan dag.

Grejen är den att det är liksom vår här också. Strålande sol och kvittrande fåglar. Och fyra minusgrader och is på gatorna. Allt är relativt, så även våren.

Den strålande vårdagen 2/3 2012 startade mjukt med lite köksbordsplugg, följt av skollunch och en lektion i rysk kultur. På kvällen åkte jag återigen in till stan för att äta middag och dricka öl med ett gäng andra utbytesstudenter. Nog för att min största skräck inför den här terminen har varit att fastna i utbytesstudentträsket, men det var en riktigt trevlig kväll (vad är förresten grejen med att alla utbytesstudenter är tyskar? Alltså överallt, i alla länder).

Stället var någon slags sportbar där man fick pommes till i princip all mat. Jag åt pelmeni, verkade vara det vettigaste valet på menyn. De flesta åt ingenting alls, hade redan ätit hemma. Just det, en grej till att ta upp. Nästan alla utbytesstudenter bor på universitetets studenthem. En byggnad som ligger inne på själva universitetsområdet. 4000 spänn i månaden betalar de för att dela på ett rum i en korridor med 20 pers. Ett kök, en toalett, en dusch per korridor. En tvättmaskin i hela huset. Men åtminstone nära till skolan, till en sportbar med ganska dålig service och alltid sällskap hem.

I alla fall. Tyska utbytesstudenter, öl och vodka. Efter en öl flöt ju ryskan på ganska bra, en befriande känsla. Efter en vodka gick det ännu bättre, även om rummet snurrade lite mer än vanligt. Ytterligare en öl och vodka senare var det liksom inte kul längre. Måste blivit avvänjd vid alkohol de senaste månaderna. Jag beställde en flaska vatten, gav mitt bidrag till notan och tog tunnelbanan hem. Pratade en stund med Anna-Maja som fortfarande var vaken.

Idag är jag en baksmälla och tre facebookvänner rikare. Vår hyresvärd tittade förbi och hämtade hyran. Vi har pluggat, storhandlat och brustit ut i sång då och då. Snart ska Anna-Maja lägga räkor, diverse grönsaker, chili, vitlök och vitvinsvinäger i foliepaket och stoppa i ugnen. Omnomnomnom.

Annonser

En tanke på “Att skilja sig från mängden

  1. Åh jag har hittills inte stött på några tyskar här ännu! Hade gärna träffat lite tyskar, alldeles för många människor i min klass som inte kan engelska (och min kinesiska är alldeles för dålig ännu). Hade gärna haft lite vårkänsla, här är det relativt varmt men så förorenat att varje andetag gör lite ont 😛 En blå himmel hade inte skadat heller!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s