Sagan om Moskva

Jag kan ibland känna ett sting av avundsjuka mot folk som skriver dagbok. Alltså verkligen dagbok, varje dag, året runt, livet ut. Att samla livet någonstans, bevara det i bläck, se till att det aldrig försvinner. För ibland när man plockar fram gamla dagböcker är det som att läsa en saga. Man kommer aldrig ihåg allt som händer. Men den där sagan värmer alldeles extra mycket och även om man inte är riktigt säker på vad som hände så minns man plötsligt vem man var, vilka de andra var och vilka tankar som rusat genom världen.

Känslan är obetalbar. Jag hade velat skriva sagan om de senaste åren. Den hade blivit oändlig. Men ofta är det först i efterhand den fantastiska berättelsen uppenbarar sig. Under dess gång rör man sig mellan Gluntens gränd och Engelska parken och tror att varje dag är en dag som alla andra.

Men nu när jag plötsligt rör mig mellan Улица коминтерна och Чаянова улица uppstår givetvis förväntingar. Nog för att det aldrig blir som man tänkt sig. Efter tjugo år i Stockholm och Paris fann jag plötsligt lyckan i lilla Uppsala. Vem vet, den här sjuttonmiljonersstaden kanske inte erbjuder någon dramatik alls. Men ser jag till att skriva sagan från början kanske jag åtminstone upptäcker det i efterhand.

Den senaste veckan har ändå öppnat för en hyfsat intresseväckande början på berättelsen. En iskall tågperrong med glashala trappor. En brinnande bil. Ett bankomattuttag på 76 000 rubler. Timmar av evig väntan i lägenheter vi inte känner till. Döda kackerlackor och en köksfläkt som rasar ned från väggen. Kryptiska sms från ett internationellt center. En oavsiktlig springnota, en dansande servitör, vampyrer, hyenor och häxkonster

Eller två oerhört hjälpsamma unga gentlemän som skjutsade oss genom den kalla Moskvakvällen, förhandlade med hyresvärdar och bjöd på middag. Ett lägenhetskontrakt på 42 kvadrat efter mindre än 24 timmar. Ett barnvänligt område med underhållna vägar. Ett prov i rysk grammatik och språkfärdighet. Bovetegröt till frukost och sushi till middag, rysk söt choklad, en kopp te och några avsnitt av Buffy.

Jobbigt bara att det är så fruktansvärt kallt. Snart är det vår, hoppas vi.

Annonser

3 tankar om “Sagan om Moskva

  1. Ännu har inga döda kackerlackor ramlat ner på oss från någon av lägenheterna vi kollat på, kanske för att inte ens kackerlackorna ville bo där :P. 24 timmar var snabbt, om vi lyckas imorgon är det samma för oss! Hoppas på det =) Visa bilder!

  2. Kan inte fatta att det första jag skriver/frågar är: Kollar du på Buffy?? Hur kommer det sig? Var i serien befinner du dig? Vad tycker du? 😀

    Nästa kommentar: Låter som en spännande start! Att berätta allt som en saga låter helt perfekt! Livet är en saga om man väljer att se det så. 🙂

    Massor av svenska kramar! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s